《薩爾達傳說•荒野之息》Zelda:Breath of the Wild 新手必睇!8 小時遊玩評測 

聽日就是 Nintendo Switch 港行的正式開賣日,唔知各位已訂機的 wire 民是否十分期待呢?相信各位 wire 民都知道,Switch 的其中一隻「護航作」,就是老牌大作《薩爾達傳說》的最新系列《荒野之息》。筆者拿到手後都玩了一晚通宵,究竟好唔好玩?難唔難玩?主角 Link 用咩手拿劍?係咪仲係咁易死?個地圖又大成點?而家就等 Edward 同大家分享一下啦。

(戴定頭盔:筆者都好多年無玩 Zelda,可能會唔太熟,講錯大家請多多包容。另外,此篇主要是畀新手或者以往少接觸《薩爾達傳說》系列的 wire 民睇,對於死忠支持者,大家不妨自行體驗吧。)

故事大綱

具體來講,今次 Switch 上推出的《薩爾達傳說•荒野之息》,時間軸大致上是位於差不多廿年前推出的《時之笛》之後,但具體是位於哪個位置?筆者亦不是太清楚。遊戲一開始時,只知道主角 Link(林克)已沉睡了 100 年,而醒來時整個 Hyrule 王國已經變成一片荒野,林克亦對以往(包括沉睡之前)發生過的事完全失憶,遊戲就隨著林克從貌似水床的東西(咦?!)中甦醒並從洞穴走回現實世界而開始。

▲一開始主角 Link 就身處類似墳墓的地方,並睡在一張極貌似水床的物體。之後先知原來主角已經沉睡了 100 年,睇來呢張床好好瞓播,唔知係邊有得買呢?LoL

▲起身後主角自然係「被剝光豬」啦 LoL,快啲去搵衫著啦。

地圖真~係~好~X~大!

有玩過 Zelda 的 wire 民,相信都知道這款遊戲既是動作 + 解謎遊戲,另一個特色就是採用開放式地圖設計,而今集的地圖真係超~級~無~敵~大!先唔講一開始的 Great Plateau 由東至西、南至北行是旦一邊路都已經超耐(用搖桿控制主角行捽到指頭痛),更重要是這只是第一關的版圖!真正整個 Hyrule 王國的版圖確實是無敵大,再加上之前提及的開放式地圖設計,確實是大家想一開始就直搗黃龍殺 Ganon 可以(製作人係咁講),想慢慢跟住劇情跑睇番 Link 無咗記憶呢 100 年係點亦得,耐玩度超高。

▲今集地圖超級大,單係第一關已經大到離哂大譜。

▲偏偏主角又唔係幾夠氣,跑兩步就要抖(瞓了 100 年唔夠運動係咁架啦),要係地圖一邊跑到另一邊都幾哂時間。

▲有時係咁大地圖,真係會搵唔到要去完成目標的目的地,呢個時候可以爬上高處(遊戲內的高塔係最佳位置),之後按下右搖桿開啟望遠鏡,再移左搖桿移動視點,當找到地方後在該處點按 A 鍵就可以在地圖記下該位置,之後開地圖照住個個方向行就無死了。

▲《荒野之息》採用開放式地圖設計,只要主角達到目的就得,點行經邊自己話事:想行大路得,想爬山經小路去亦得,小心唔好跌死就可以了(只要爬山時綠色 bar 唔好無哂就無問題)。

▲遊戲入面都會遇到唔少 NPC,對答時的答案大家隨心答就可以了,基本上對故事唔會有極大影響。

▲當然,時刻查住任務目標就唔會浪費時間啦。

另外,在地圖中大家基本上點行都得:想在大路走打怪可以,爬上高山亦得(留意體力,萬一無氣就會直跌山谷跌死,大家萬一唔夠氣可以跌緊個時按 B 制減慢跌速,亦可能會有機會回到氣繼續爬),確實十分自由,唔似一般 ARPG 咁有個劇情同路線限住大家點玩,真係幾正。另外提提大家,有些地方,例如:高塔、神廟等,如果成功征服,是可以開啟傳送門的,之後只要按「-」鍵開啟手上的 Skeikah Slate(平板電腦?!),就可以選擇其他傳送門,然後就即時去到該處,呢個方法真係可以慳番唔少腳骨力(尤其是從高塔落來,在未拿到滑翔風箏 Paraglider 前,絕對可以防止失足從高處跌下死亡……)。

▲主角腰間的 Skeikah Slate 開啟後就可以看到地圖,而要用傳送門亦要用到佢。

▲只要大家身處任一傳送點,之後開啟 Skeikah Slate 內的地圖,再將遊標指去想去的藍色點點(這些為已開啟的傳送點),再選擇「Travel」。

▲大家就可以瞬間移動到另一個地方了。

▲用這方法移動除了節省腳骨力,亦可以有效避免從高處爬下時不慎失足跌死。

▲當然,完成第一關地圖獲得 Paraglider 滑翔傘後,就唔驚從高處落來啦,只要跳出空中再按一下 X 鍵,就可以打開它,慢慢並安全地滑翔到地面了。

畫質以老任水準已超靚

在講 game 評之前先講講畫質啦。雖然,老任的遊戲講畫質,好多人會覺得是「傻的嗎」?(包括筆者在內都係咁諗)但玩過《薩爾達傳說•荒野之息》後,筆者真係忍唔住要講講。事實上,幾年甚至十幾年前筆者玩過的《薩爾達傳說》,多數也是 2D + 俯視視點 + 卡通化的設計,而今集《荒野之息》畫質已經是幾何級數的提升,如果同一系列內,相信只有去年推出,《薩爾達傳說•曙光公主》的重製 HD 版的畫質可以與之媲美。另外,亦採用了多角度斜視視點,加上更似動畫電影般的設計,玩起來視覺效果已經很正了。當然,筆者絕對建議大家駁上大電視玩,因為之前的文章都已提及,與在手提模式上玩,TV 模式的畫質更好,玩起來會更爽。

▲單係個幾款進入遊戲時的桌布,已經覺得超華麗(以老任遊戲質素而言)。

▲遊戲一開始由墳墓(咦?!)走出來時的畫面已經是極震撼。

▲之後的遊戲內風景畫面及過場畫面,同樣是十分華麗漂亮(同樣是以老任遊戲質素而言)。

▲即使是遊玩時的平常畫面,筆者都覺得已經十分滿意了。(值得一提,今集 Link 繼續是用右手拿劍……)

繼續好易死!唔好亂用箭

以往的《薩爾打傳說》系列,都有一個大挑戰:難打!難打在不是解謎難,亦不是對手特別勁,而是主角特別「薄血」,好容易死。在今集《荒野之息》,情況繼續如此,筆者試過畀敵人隻騎住馬的怪獸衝過來,即使有 4 個心心命都被「秒」,確實無奈。所以,大家一定要睇住 Skeikah Slate(按 – 制)內的地圖,對住目的地搵方向,萬一遇到強勁敵人(例如:藍色怪獸、騎馬怪獸等)就離遠要跑,或者利用炸彈或在高地射箭將他們 KO,這樣才會比較安全。講起射箭,大家其實都唔好亂射,因為數量極其有限,最多試過都係得十幾廿支,尤其是火箭、冰箭呢類有特殊效果的箭種,用完就唔知幾時先可以再執到,所以在仍擁有時,請慳住用。

▲今集繼承了《薩爾達傳說》系列的「優良」傳統:主角極薄血好易死!!

▲唔止打怪易死,之前提及從高處失足跌下易死,即使游水時如果綠色 bar 耗盡,又會浸死,唉……

▲唔止呀,第一關地圖入面有一個區域係超凍的,主角走進去基本上每幾秒就扣半個心,又係超易死,唉……

▲ 想唔易死就唯有想辦法了,例如:在寒冷區域,只要坐在火旁,又或者拿住以怪獸殘肢點起的火把,就可以驅寒。至於山上或水中,就唯有小心一點了,前者盡量在氣力耗盡前找到落腳點抖氣,後者就盡量沿住淺水地方游,亦不要在河流又闊水流又急的位置游水過河。

▲至於對付敵人,有時可以用弓離遠攻擊(當然敵人都會識咁做!!)。但如果有弓無箭,都係無用……

▲遊戲入面有唔少地方(例如:怪獸聚集的地方)都好大機會會執到箭,另外離遠對住企在高台的敵人吹口哨引誘他們以弓箭攻擊你,只要射唔中你就可以去執番起支箭射番他們了。

▲另外,弓箭都要保留來打獵,因為只要射殺到隻動物,就可以獲得生肉,之後用來煮食就可以獲得補超多心的食物(後文會詳講)。

▲有時真係無哂箭,就唯有用 R 鍵離遠對住敵人掟武器攻擊啦。

其實又咁講,有時大家在荒野遇到的強勁怪獸,未必一定是任務指定要消滅的,萬一真係打唔過,盡量走(按 B 制可以快衝,但唔可以係咁按,因為會無氣),當離開怪獸的視線範圍,他們就會退回去,大家就安全了。

▲至於選擇武器方面,雖然重量級武器(例如:斧頭)攻擊力會較強一點,但攻擊速度比較慢,相比之下筆者更愛使用劍,一來攻擊較快,二來可以同時用盾,阻擋敵人攻擊。

初期加心為主!拉長戰線避免被圍

另外,每一個新版圖都會有幾個洞穴,只要大家能夠解開當中謎團,每個洞穴通關後都可以拿到一隻 Spirit Orb,當集齊 4 個後再到神殿,就可以獲得獎勵,通常一係就加心心(加命),另一個就係加氣(跑耐 D、爬山爬高 D 或者游水游耐 D 等),但初期其實 3 個心心都唔係太夠用,筆者建議大家先以加心心為主,加到 5、6 個時,之後再加氣,可能會比較實際一點。另外,當攻擊對手時,盡時不要同時一個打幾個(被圍好痛,同埋又轉視點又要顧住打人,一陣武器壞埋又要轉真係 GG),大家可以善用左邊 Joy-Con 的下鍵「吹口哨」引誘敵方來打,盡量拉長一點戰線,咁就可以輕鬆逐個擊破了。至於在高台上的怪獸:唔需要用番箭射他們,只要將地面敵人全解決後,再衝去台位置然後爬梯上去,再近戰 KO 他們就可以了,呢個方法係最有效同埋最慳箭的。

▲只要征服了神廟,就可以獲得一個 Spirit Orb。

▲當集齊 4 個 Spirit Orbs 後,就可以去到神殿(記住,唔係神廟!!),對住神像 Pray,之後就會問你是想加心定係加氣力,初期絕對建議大家加心至 5 個或以上(選擇第一個選項),咁樣先可以有效解決主角薄血的問題。

▲另外在攻擊敵人時,盡量避免被包圍,尤其是營地中的敵人,可以先向敵人掟個炸彈(如果未有此技就用吹口哨吸引注意),一來可以炸傷對手,二來可以吸引對方追你。之後就乘住回氣時不停往回跑,拉長戰線,如果追至近身就一個「回馬槍」用武器攻擊對手,通常對手此時會無乜氣,好難阻擋大家的攻擊。之後當掟炸彈回完氣後又向對手再掟,如此反覆做就可以消滅一整隊敵人了。

煮食、採礦好重要!

除了打怪、完成任務外,大家平常可以做的,還有不少事,最少煮食已經係好重要!點解?因為唔少食物經煮熟後,補的心心可以差好遠,例如:蘋果為例,未煮之前一個只可以補到 0.5 個心心,但如果在鑊內放入 5 個蘋果(本來合共可補 2.5 個心心),就可以補到 5 個心心,足足多了一倍!所以大家明白「食物要煮熟先好食」的重要性嗎?

▲有些食物是不能煮的,例如:一開始就會遇到,在大樹樹根生長出來的 Hylian Shroom 菇。

▲至於好多地方都摘到的蘋果,未煮之前只可以補到半個心,煮完之後會變為 Baked Apple,一個都已經可以補多 1/4 個心。

▲如果只係想逐個蘋果烤,用呢類火堆就已經做到。但火堆就唔可以用來煮菇,如果大家咁做會將菇燒成灰的,到時就屎都無得你食。

▲要煮更好的食物,又或者煮菇,就要搵呢種有鑊的爐來 BBQ。

▲例如:3 隻綠色菇就可以煮成回到 3 個心心的菇菇串燒了,比原來一隻菇只補到半個心有效好多。

▲至於蘋果,之前在火堆只可以燒成 5 個 Baked Apple,但用呢種鑊就可以煮成 Simmered Fruit,一份可以補成 5 個心心,真係救命用都得。

▲用來燒魚,直頭可以補成 11 個心,都咪話唔勁!

▲至於食譜,就要靠大家自己發掘了,有時都好大機會會變身「地獄廚神」,煮咗味唔知係咩的食物出來,但都叫做補到一個心心,好過無啦。

▲進入目錄後點按食物再選擇「Recipe」,就可以看回用甚麼食材將這種食物煮出來。

除此以外,煮食物還可以有其他用途,有時只要加入指定食材,煮出來的食物既可補心之餘亦可在指定時間內禦寒、跑快點等,十分好用。此外,有些怪獸被打死後,會留下一些殘肢,只要按照文字介紹,將這些殘肢與指定物料放入鑊入面煮,仲有機會獲得不同功能的藥水!

▲有時不同配搭的食材,又或者在指定食材混入動物殘肢,都可以製作出有特別效果的食物或者藥水,大家不妨自行發掘一下不同配搭。

除了煮食外,筆者玩了 8 小時《薩爾達傳說•荒野之息》,另一個重要的事就是採礦。相信大家都知道當完成第一個地圖之後,就會去到遊戲入面第一個有人有商店的村落:Kakariko Village,當中有不少商店,亦有衣服、武器、食物等買,但全部當然都要用遊戲內的貨幣:盧比付款的,而要獲得盧比,不像其他 RPG / ARPG 遊戲中,打完怪獸會跌錢(最少筆者玩了 8 個鐘未見過有跌錢的怪獸),而是要靠大家賣走手上的服裝、武器等獲得。當然,大家在野外打贏怪獸時獲得的武器等,都一一可以賣到錢,但實際上唔多,而最有效的就是透過採礦方式,採得較名貴的寶石或礦石,從而獲得大量金錢,這是最有效在短時間內獲得大量盧比的方法。而且大家不用等太久,只要去到 Kakariko Village 之後,就可以開始採礦石了(事實上在第一個地圖中,除了一個老人家〔唔係普通老人家咁簡單,係邊個大家自行發掘啦〕之外,就完全渺無人煙,更加唔洗講有店舖了,所以亦無機會用得著盧比)。這些煮飯、採礦等事,令筆者覺得有少少在玩 MH 的感覺,真係有點奇妙……

▲要採礦,梗係首先要把鋤頭啦。

▲對住山上面或者山腳的黑色石頭「一嘢轟落去」,轟多幾次就可以發現寶石了。

▲之後拿寶石去店舖,就可以用來換取盧比,之後就可以購買食材或者衣服、武器了。

▲在荒野行走時,在貼近村落附近的道路,亦有機會遇上可買賣物品的 NPC。

▲採礦並不一定會採到寶石,有時亦會採到像石鹽這類煮食時用的調味料。

解謎成份唔太難

至於解謎成份,一直都是《薩爾達傳說》系列的頗重要部分,去到今代《荒野之息》,暫時去到第二個地圖,都未覺得好難解,因為解謎的地方全部都集中在神廟(Shrine),而廟內都唔算太大,加上第一個地圖中的神廟,只是讓大家(尤其是新手)熟悉如何使用各種技能,只要用到就可解到廟內謎團,所以真係唔難。筆者始終未係玩好耐,可能之後劇情的解謎會有難度也說不定,但暫時來講,係容易的。

▲絕大部分要解謎的地方,都是在這些神廟內。如果門口顯示為橙色,就代表仍未征服;如果顯示為藍色,就代表已征服。

▲通常入到去再將 Sheikah Slate 放入指定裝置,就可以獲得在此神廟通關用得著的資訊或技能。

▲之後運用這些資訊或技能就可以有助通過障礙物。

▲有些神廟中亦會在寶箱發現武器或者道具,這些武器或道具配合技能,亦可以用於整走障礙物完成通關。

總結:真係欲罷不能之作!

總括而言,今次推出的《薩爾達傳說•荒野之息》,稱之為老任 Switch 的最佳護航作,絕對是有過之而無不及!當然,如果你是《薩爾達》系列的支持者,相信不用筆者介紹你都會衝去買番來玩吧?但即使之前從未接觸過這個系列的任何作品,玩落都一樣會令大家極度沉迷,當中的挑戰性、要用腦的程度、甚至故事性,都會令大家由夜晚玩至天光都唔捨得瞓!難怪外國不少遊戲評論網站,都為這款《薩爾達》系列新作評為最高的 10/10 分,即是滿分!原本覺得有點誇張,但玩落真係覺得值呢個分數。無怪乎有些外國評論都會講:玩過《薩爾達傳說•荒野之息》,大家在三月內還有時間玩其他(Switch)遊戲嗎?

Statements: Some of the contens of this site are from the internet, if these contents infringe on your copyrights, please contact me, I will immediately delete. All contents doesn't represent my points.